Cabaretvoorstellingen

(Kindershow)

Boos zijn mag niet, denken veel kinderen. Maar daar is niks mis mee. Jezus was het zelf ook wel, vaker dan één keer. Een show van 45 tot 75 minuten over boosheid, waarin kinderen een boosheidstop 5 maken, leren wat een boze bui is en meedoen aan het WK Boos gezicht maken. Halverwege de show kantelt de voorstelling. Achter boosheid zit vaak verdriet. Hoe je daar mee omgaat? Dat heeft niet met ruzie maken te maken, maar met vrienden maken. ‘Ik timmer erop los’ is hilarisch, grappig, doordacht en ontroerend.

 


Een show van een uur of anderhalf uur. Erg geschikt voor een feesttentdienst of een avondvullend programmma om vrijwilligers in de kerk te eren. Na afloop weet iedereen waarom Jezus zoon van de timmerman was. De onhandige klusjesman Douwe denkt alles te kunnen maken. Zeker als hij het familiebedrijf heeft verlaten en voor zichzelf is begonnen. Toch komt hij erachter dat hij het niet alleen kan in een schitterend meezinglied. Douwe staat symbool voor de jongste dan wel ‘verloren zoon’. De rode lijn is erg doordacht en spreekt zowel ongelovigen als gelovigen erg aan.

 

Deze show is eigenlijk een grote cabaretpreek. Hij is erg geschikt voor een bijzondere kerkdienst. Er zijn veel herkenbare dingen en gewoontes, maar alles is net even anders. Bijvoorbeeld de interactie met publiek. Het kerkvolk mag stemmen: samenzang of een cabaretlied, een gebed of een gedicht? Het is tevens taboe doorbrekend, omdat onderwerpen langs komen die normaal gesproken niet gauw in een kerkdienst besproken worden. En dat alles in een decor van een tankstation. ‘Mooi verhaal, schurend, inspirerend en heerlijke humor’, recenseerde iemand van Chr Geref kerk.

 

Geschreven n.a.v. de borstkanker van echtgenote. Een programma dus over lijden, zou je denken. In het begin ziet het er absoluut niet naar uit. Het gaat over schoonheid. Uiterlijk vertoon. De boel onder controle houden. Totdat dat laatste niet meer lukt. Een knuffelark van Noach of was het die van Job moet redding brengen. Hou je zakdoek in gereedheid, voor de lach en de traan. Geschikt als kerkdienst, maar ook als thema-avond over lijden, ziekte en donorregistratie.

 

Alle christelijke feestdagen in één dagdeel meemaken? Dat kan met deze show die ook verkocht wordt onder de titel ‘Met Pasen en Pinksteren’. Deze voorstelling kan op twee manieren worden opgevoerd. Er is een heel liturgische, waarbij alle bekende bijbelgedeelten van de christelijke feesten worden gelezen gevolgd door een bekend gezang. De andere versie is alleen cabaret. Wie meent dat de christelijke feestdagen voor hem of  haar ‘bekende koek’ zijn, krijgt een heel ander gezichtspunt voorgeschoteld. Soms wel op het randje, maar daarvoor is het cabaret.

 

In liefde en relaties gaat veel mis. Dat kan grappig zijn, maar ook pijnlijk. Dit programma is gemaakt op basis van de vijf liefdestalen van Gary Chapman. ‘Ik had meer bossen bloemen voor jou moeten kopen, hele bollenvelden voor jou speciaal’, klinkt in het slotlied. Een programma voor wie relaties serieus neemt, huwelijkstherapie overweegt en voor deelnemers aan een marriage course.

 

Op zich geschreven voor tieners, maar het spreekt ook veel ouderen aan. De zoektocht naar je ware zelf duurt kennelijk je leven lang. Een programma over identiteit. Keuzes maken. Voor middelbare scholen is er een speciale kerst- en paaseditie van deze opstandige show waar het nogal eens botst.

 

Waarom vergeleek Jezus ons met vissen? Waarom moeten we vissers van mensen worden? Waarom geen jagers? Het ultieme antwoord op deze vragen krijg je tijdens deze show. Je kunt voortaan zelfs binnen een minuut de kern van het evangelie vertellen aan de hand van vijf visjes. Voor het zover is worden alle dingen onderzocht op goed en fout. Erg interactief, verrassend en met een radicaal slotlied.

 

Een typisch ouderenprogramma. Nostalgisch terug kijken en hoopvol vooruit. Maar waar kijk je nog naar uit als je 80-plus bent en alles in je lijf minder wordt? Leve de nieuwe stoep-Ferrari!

 

Jezus begon zijn loopbaan met het veranderen van water in wijn, stond o.a. bekend als een ‘veelvraat en dronkaard’ en noemde zichzelf o.a. ‘het brood’ en ‘de wijnstok’. Dus een kookprogramma mag niet ontbreken. Zie en smaak hoe goed de Here is. Een mooi kennismakingsprogramma in het kader van de Kerkproeverij.