Christelijk cabaretier Ruurd Walinga

Deed Jezus aan cabaret? Hij vertelde boeiende verhalen, was altijd origineel, zette de gevestigde orde te kijk, doorbrak regels en had een revolutionaire boodschap. Ja dus, zegt Ruurd Walinga (Oudega-SWF, 1964) die sinds 1999 actief is als christelijk cabaretier. Met ruim tien voorstellingen legt hij komisch en confronterend uit waarom het evangelie van Jezus Christus de Blijde Boodschap wordt genoemd.
Zijn programma’s zijn voor kinderen, tieners/jongeren, ouderen en alle leeftijden geschreven en geschikt voor kerkdiensten, avonden om (kerk)vrijwilligers te bedanken, voor vakantiebijbelscholen, laagdrempelige diensten in feesttenten en op scholen voor kerst- en paasvieringen.
Zowel super-, bij- en randgelovige mensen voelen zich aangesproken door de shows. Motto van Walinga is Jezus’ eerste wonder: het veranderen van water in wijn. Hij herstelde daarmee de feestvreugde; het beste moet nog komen. De programma’s variëren van een half uur tot een avondvullende voorstelling.

Opleiding

Ruurd Walinga studeerde aan de evangelische school voor journalistiek in Amersfoort. Van 1985 tot en met 2021 werkte hij als journalist bij het Friesch Dagblad.
In 2004 en 2005 volgde Ruurd de School voor Evangelisatie en Theater van Herman Boon in Den Helder. Van 2006 tot en met 2009 gaf hij samen met Herman les aan deze school voor nieuw talent. In 2011 presenteerde Ruurd zijn debuut-cd ‘Wie ben jij’. Het eerste exemplaar was voor Bauke Vaatstra, omdat in de titelsong een verwijzing zit naar zijn dochter Marianne. In 2014 volgde hij een cursus clownerie bij Arthur Pirenne. In 2019 volgde hij een module van de regieopleiding/basis theatermaken bij Keunstwurk o.l.v. Sander Roux.

Privé

In 1988 trouwde Ruurd met Julia Molenaar (1967). Ze volgden samen diverse pastorale cursussen, zoals de cursus kinderpastoraat bij de Stichting Chris en Zegenend Helpen. Van 2004 t/m 2023 runde Julia ‘Bij de Jabbok’, praktijk voor creatieve therapie en contextuele hulpverlening, www.juliamolenaar.nl. In 2011 verscheen haar boek ‘Zolang ik leef, eet ik gebak’, Toch kanker, n.a.v. de borstkanker die ze had.

Voorganger

Sinds juni 2018 is Ruurd Walinga parttime voorganger/pastoraal werker bij De Brug in Joure, www.debrugjoure.nl. Daarnaast treedt hij geregeld op als freelance-dominee in diverse PKN-gemeenten.

Tarief

Het tarief ligt tussen de 400 en 600 euro (inclusief reiskosten en btw). Voor kleine organisaties en kerken met weinig budget is er een aantrekkelijke kortingsregeling.