Christelijk cabaretier Ruurd Walinga

Deed Jezus aan cabaret? Hij vertelde boeiende verhalen, was altijd origineel, zette de gevestigde orde te kijk, doorbrak regels en had een revolutionaire boodschap. Ja dus, zegt Ruurd Walinga (Oudega-SWF, 1964) die sinds 1999 actief is als christelijk cabaretier. Met ruim tien voorstellingen legt hij komisch en confronterend uit waarom het evangelie van Jezus Christus de Blijde Boodschap wordt genoemd.
Zijn programma’s zijn voor kinderen, jongeren, ouderen en alle leeftijden geschreven en geschikt voor kerkdiensten, avonden om (kerk)vrijwilligers te bedanken, voor vakantiebijbelscholen, laagdrempelige diensten in feesttenten en op scholen voor kerst- en paasvieringen.
Zowel super-, bij- en randgelovige mensen voelen zich aangesproken door de shows. Motto van Walinga is Jezus’ eerste wonder: het veranderen van water in wijn. Hij herstelde daarmee de feestvreugde; het beste moet nog komen. De programma’s variëren van een half uur tot een avondvullende voorstelling.

Opleiding

Ruurd Walinga studeerde aan de evangelische school voor journalistiek in Amersfoort. Sinds 1985 werkt hij bij het Friesch Dagblad, de enige christelijke regionale krant van Nederland. Vanwege zijn vele cabaretactiviteiten gebeurt dit sinds 2005 in deeltijd op de cultuurredactie.
In 1988 trouwde Ruurd met Julia Molenaar (1967). Ze volgden samen diverse pastorale cursussen, zoals de cursus kinderpastoraat bij de Stichting Chris en Zegenend Helpen. In 2004 richtte Julia na speciale scholing Bij de Jabbok op, praktijk voor creatieve therapie en contextuele hulpverlening, www.juliamolenaar.nl Ze heeft sinds 2010 haar praktijk in het monumentale Pakhuis Hartelust aan de Romkeslaan in Leeuwarden waar ze ook een atelier heeft. In 2011 verscheen haar boek ‘Zolang ik leef, eet ik gebak’, Toch kanker, n.a.v. de borstkanker die ze had.
In 2004 en 2005 volgde Ruurd de School voor Evangelisatie en Theater van Herman Boon in Den Helder. Van 2006 tot en met 2009 gaf hij samen met Herman les aan deze school voor nieuw talent. In 2011 presenteerde Ruurd zijn debuut-cd ‘Wie ben jij’. Het eerste exemplaar was voor Bauke Vaatstra, omdat in de titelsong een verwijzing zit naar zijn dochter Marianne. In 2014 volgde hij een cursus clownerie bij Arthur Pirenne. In 2019 volgde hij een module van de regieopleiding/basis theatermaken bij Keunstwurk o.l.v. Sander Roux.

Voorganger

Sinds juni 2018 is Ruurd Walinga parttime voorganger/pastoraal werker bij VEG De Brug in Joure, www.debrugjoure.nl. Daarnaast treedt hij geregeld op als freelance-dominee in diverse PKN-gemeenten.

Fries

Ruurd Walinga staat op de lijst van het Ferbân fan Fryske Foargongers omdat hij geregeld Friestalige kerkdiensten verzorgt. Ook als cabaretier heeft hij een Fries programma: Ut en Thús, waarmee hij overigens niet zijn geloof deelt. Meer informatie op: www.kabaret.frl.
Ruurd Walinga is lid van de vakgroep Kunst en Cultuur van CNV Vakmensen, www.cnvvakmensen.nl en lid van ZZP Nederland.

Tarief

Het tarief ligt tussen de 250 en 500 euro exclusief reiskosten (maximaal 65 euro) en 9 procent btw. Voor kleine organisaties en kerken met weinig budget is er een aantrekkelijke kortingsregeling.